info pacient

informatii utile

 

Elongaţia vertebrală


        este o metoda de tratament nechirurgical, o  manevră fizică prin care se urmăreşte lărgirea temporară a spaţiului dintre vertebre, în scopul degajării discurilor intervertebral. Aceasta se aplica cu ajutorul unui program si echipament specializat si  automat ce  face manipularea sigură şi fără riscuri.
În funcţie de zona asupra căreia se efectuează manevra, elongaţiile sunt: lombare, cervicale.
Prin tehnica de elongaţie vertebrală se obţine lărgirea spaţiului intervertebral având ca finalitate un fenomen de sucţiune la nivelul discului intervertebral precum şi degajarea rădăcinii nervoase comprimate. Marirea spatiului intervertebral produce urmatoarele efecte:
-  efect de vaccum in interiorul discului  ce duce la retractia fragmentului  herniat, eliminand compresiunea asupra radacinii nervoase si diminund durerea;
- se creeaza o presiune negativa intervertebrala ce atrage nutrientii la nivelul discului grabind hidratarea si vindecarea acestuia;
 -un alt mecanism prin care acţionează este elongarea ligamentelor coloanei vertebrale, ce duce la deblocarea segmentelor discovertebrale şi crearea de spaţiu pentru mărirea în volum a discului.
     Indicatiile sunt: sindroame clinice dureroase cervicale si lombare de origine mecanica, acute sau cronice, determinate de afectarea discului, ligamentelor sau a masei musculare, radiculargiile de origine vertebrala
     Contraindicatiile sunt: hiperalgii cervicale sau lombare, prezenta unor fenomene neurologice nete sau a unui sindrom dural foarte accentuat, prezenta unor devieri vizibile ale coloanei (cifoze, scolioze), osteoporoza severa, spondilolistezis grad mare, persoane mai in varsta de 60 de ani, persoane cu un sistem nervos labil, anxioase.
     Durata tratamentului este de la 10 pana la 30 de minute, in functie de regiunea tratata.  În funcţie de afecţiune se efectuează serii de 8-12 şedinţe; nu mai mult de 3 pe săptămână.
     Eficacitatea elongaţiei vertebrale este confirmată de dispariţia durerii iniţiale. Accentuarea durerii contraindică repetarea elongaţiei.

Elongaţia vertebrală se face numai la recomandarea medicului specialist, sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut, în baza unui examen radiologic sau RMN.